vrijdag 12 november 2010

update!

Een kleine update:
Eefje Wentelteefje zal ook meedoen aan het programma 'Tilburg schreeuwt om cultuur'! Samen met Ferry van de Zaande zal ze haar entree maken.

Het programma onderdeel van Matthijs Rümke zal voortaan onder de naam 'De enscenering van het protest' op het programma staan. Het publiek zal op drie verschillende manieren al protesterend op de foto worden gezet. Deze foto's worden aangeboden aan de pers..

Verder is het gele strikjes plan uitgezet: een ieder die de cultuur steunt zal een geel strikje opdoen! De strikjes zijn op de dag zelf te verkrijgen bij de infobalie op het Pieter Vreedeplein, en zullen worden uitgedeeld.

dinsdag 9 november 2010

productie update!

Jawel, we hebben een podium!
Jaspers Techniek Tilburg levert een podium van 8 bij 10 meter. In de op- en afbouw worden zij ondersteund door twee technici van Theaters Tilburg, en misschien door studenten van ROC Sound and Vision.
Op de dag zelf mogen we gebruik maken van de porto's van 013.
Nu door met het regelen van de techniek en het porgramma!

maandag 8 november 2010

voorlopig programma!

Het voorlopig programma!
14:30 - 15:00 dj Flamboyant
15:00 - 15:30 Karin Bruers, Martijn Crins en Ferry van de Zaande
                      aankomst optochten culturele instellingen
15:30 - 16:00 Karavaan programma
16:00 - 16:30 openbare workshop door Matthijs Rümke
                      flashmob door Dansacademie studenten
16:30 - 17:00 Daybroke

Let op! Dit programma is onder voorbehoud, en daarom enkel nog voor intern gebruik!

donderdag 4 november 2010

opnames

Vincent Vriens regelt dat het Dramatisch Sterven op het PieterVreedeplein met verschillende camera's gefilmd wordt en snel en goed op You-tube komt te staan.
Ellen Rijk

Frank Lammers

Even een positief bericht tussendoor:

Frank Lammers wil meedoen!
Hennie Vrienten wil ook bijdragen, maar heeft afspraak staan die dag. Hij onderzoekt of het te verzetten is, dat horen we morgenmiddag!!!
Het begin van de Brabant karavaan is er dan met Frank Lammers, Brabants Orkest en ……

Laatste stand van zaken rondom de publiciteit van ‘Tilburg schreeuwt om cultuur’ en de ‘Brabant-karavaan’

DE OPROEP AAN ALLE KUNSTLIEFHEBBERS
Ton de Witte maakt het defitieve programma op het Pieter Vreedeplein rond n.a.v. van alle input van de vergadering van deze ochtend. Het streven is om maandag a.s. het definitieve programma rond te hebben, waarna alle deelnemens in Tilburg een publiciteitstekst, een oproep, een persbercht en een publiciteitsbeeld krijgen met de vraag dit te publiceren op website, facebook enz. enz.

HET DRUKWERK
- er wordt een spin-off gemaakt van het landelijke drukwerk. Waarop over het woord ‘Nederland’ een sticker (in druk) én Brabant! wordt geplakt, plus de tournee van de Brabant-karavaan.
Alle schouwburgen van de deelnemende steden krijgen een grote oplage A2 affiches en A5 flyers, waarna de lokale actiecomités verantwoordelijk zijn voor de verspreiding (in horeca, flyeren bij voorstellingen enz. enz.).

Voor Tilburg komt dit drukwerk z.s.m. te liggen bij Theaters Tilburg, waarna ik jullie allen oproep dit te verspreiden (in de horeca, maar ook door te flyeren bij jullie voorstellingen, tentoonstellingen enz. enz.).

Guus van Hove vraagt een offerte aan bij de drukker van 013 en heeft hierover contact met Joost Kunst.



- Daarnaast heeft Ellen contact met Ernest Potters over het maken van een affiche door Jeroen de Leijer, Gummbah en S. Lloyd Trumpstein. Ellen neemt contact op met Guus van Hove voor de druk hiervan.

à DRUKWERKPLANING: maandag a.s. is er contact met de projectleider van de Brabant-karavaan (Esther) over de definitieve locaties in alle steden en de namen van de artiesten die meereizen. Waarna we kunnen drukken.

DE PERS
- er staat een Tilburg persbericht en een Brabant-karavaan persbericht in de steigers, deze wordt aangepast n.a.v. de opmerkingen uit de vergadering van deze ochtend en verspreid vanaf maandag als Ton de Witte het Tilburg programma rond heeft.
- - - - - - -
!! CONCEPT !!
 Persbericht


Tilburg schreeuwt om cultuur op 20 november
Brabant-karavaan met o.a. [namen] in Tilburg

Op 20 november vindt de landelijke protestactie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ plaats. In Noord-Brabant zal op deze dag de ‘Brabantstad-karavaan’ door de provincie trekken. De karavaan strijkt neer in de vijf grote steden van Brabant, waaronder Tilburg,  en roept iedereen op met luid kabaal te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op cultuur.

Programma in Tilburg
Om 15.00 uur worden op het Pieter Vreedeplein alle kunstliefhebbers van Tilburg verwelkomt door cabaretiers Karin Bruers en Martijn Crins, die de middag zullen presenteren. Om 15.30 uur komt hier de Brabantstad-karavaan in Tilburg aan. In de karavaan reizen bekende en minder bekende Brabantse artiesten en kunstenaars mee, waaronder [NAMEN], die het publiek oproepen op te komen voor kunst en cultuur. Om 16.00 uur geeft Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, een publieke workshop ‘dramatisch sterven in de openbare ruimte’. Na een massale wederopstanding wordt hierna vanaf 16.15 uur de onsterfelijkheid van cultuur in Tilburg gevierd met medewerking van lokale artiesten en bands.

Oproep aan alle inwoners van Tilburg
Het actiecomité Tilburg roept de inwoners van Tilburg op massaal aanwezig te zijn bij deze theatrale protestactie op het Pieter Vreedeplein. Het programma begint om 15.00 uur en is rond 17.00 uur afgelopen.

Nederland schreeuwt om cultuur!
De aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur zijn voor publiek en de kunst- en cultuurinstellingen in Nederland reden om in actie te komen. NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! bundelt en ondersteunt de initiatieven zodat de stemmen van al die Nederlanders die kunst en cultuur belangrijk vinden luid en duidelijk te horen zijn.

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! bereidt een grote landelijke publieksmanifestatie voor die plaats vindt op zaterdag 20 november.  Onder één gemeenschappelijke paraplu worden door het hele land op lokaal en regionaal niveau evenementen georganiseerd voor en door het publiek.

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR!  is een initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Kunsten ’92, de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en FNV KIEM.



Noot voor redactie:

Voor meer informatie of vragen over Tilburg schreeuwt om cultuur kunt u contact opnemen met projectleider Ton de Witte via t. 013 532 85 20 of per mail op tondewitte@denwevorst.nl
of publiciteit via t. 013 33 44 500 of per mail op joost.kunst@hzt.nl

Volgende vergaderingen

De volgende vergaderingen zijn:
- Donderdag 11 november, 10 uur in Theaters Tilburg.
- Vrijdag 19 november, 10 uur in 013.

dinsdag 2 november 2010

karin presenteert!

Hieronder haar reactie:

"Ik wil deze middag zeker presenteren en dan zullen we de politici eens wat wijsheid bijbrengen op het gebied van de waarde van cultuur voor onze samenleving."

overig Brabant

Hoe doet de rest van Brabant, dus buiten de vijf steden, mee met de acties?
BKKC informeert hun hele bestand uit heel de provencie. Maar zijn de schouwburgen en musea van Roosendaal, Bergen op Zoom,  Oss, Waalwijk etc. ook uitgenodigd?
Ellen Rijk

maandag 1 november 2010

Brabant sluit zich aan bij landelijke campagne slogan en drukwerk, met toevoeging

korte update n.a.v. eerste publiciteitsoverleg:

Het publiciteitsgroepje heeft besloten i.o.m. met de organisatoren van de Brabantkaravaan (Maurice Dujardin van Artemis) en de organisatoren van de landelijke campagne (Tesee van Orkater)  dat wij aansluiten bij de landelijk campagne 'Nederland schreeuwt om cultuur' met op het drukwerk, persbericht e.d. de tekstuele toevoeging:
- en Brabant!
- tournee info van de Brabant karavaan

Meer info volgt snel.

Huwelijken

Op dit moment zijn er geen huwelijken gepland op zaterdag 20 november in het Paleis-Raadhuis!!! :-)).

zondag 31 oktober 2010

blog op tilburgz

http://tilburgz.nl/wp/2010/10/31/brabantstad-schreeuwt-om-cultuur/

Ellen Rijk

lijst maatregelen

Veel kunstenaars en kunstliefhebbers hebben nog niet door waar de bezuinigingen hun werk en portemonnee gaat raken. 
Heeft iemand een overzicht van de maatregelen voor podiumkunsten én beeldende kunst, musea, literatuur etc.

Ellen Rijk

Filmen actie/achtergronden

Tom Pijnenburg van Gilaworks / www.Tilburgz.nl wil graag  filmen, quotes optekenen van de artiesten over waarom cultuur belangrijk is. Wil graag backstage toegang krijgen.

vrijdag 29 oktober 2010

geld

Besten,
Forum Kunst & Cultuur Tilburg zegt € 500,- toe als werkgeld voor de actie.
Met groet,
Tom America

vergunning

Beste mensen,
Ik heb even met de gemeente, afdeling evenementen gebeld over een vergunning. In dit geval is er geen vergunning nodig. Ik (we) gaan toestemming vragen aan de burgemeester van Tilburg om een demonstratie te mogen houden. Ik ga verder in nauw overleg met de dames van team evenementen zorgen dat het allemaal in goede banen geleidt wordt. Volgende week doe ik het verzoek tot demonstratie de deur uit. Ik ga uit van 1000 demonstranten. De vraag vanuit evenementen was om de actie op het Pieter Vredeplein te doen. Ik denk dat dat een betere locatie is. Als jullie bezwaar hebben, dan hoor ik het graag.


 Ton de Witte
Dag Ankie,
Gerard van maasakkers is verhinderd die middag van 20 nov. Hij moet s'middags al spelen. Zou anders graag meegedaan hebben.
Met groet,
tom

Presentatie

Simone Mager meldt: Karin Bruers doet het heel graag.

donderdag 28 oktober 2010

Afspraak promoteam

Ter info:

Maandag aanstaande om 10.00 uur komen Ellen Rijk, Marieke de Wolf (Kunstbalie) en Joost Kunst (HZT) bijeen voor het eerste publiciteitsoverleg. De actiepunten die hieruit voortkomen delen wij maandag a.s. via deze blog.

Gelukt om aan te loggen

Gerard,

Dit werk volgens mij goed.

Ps. dit is tevens een testje voor mij om te kijken of ik kan 'posten'.

Grt,

Joost Kunst
Het Zuidelijk Toneel
joost.kunst@hzt.nl
t. 06 42 45 58 40

Verslag bijeenkomst 28 oktober 2010, 11 uur, Station Zuid

Aanwezig: Marieke de Wolf (Kunstbalie), Nathalie Jansen (BKKC), Bert Matthijssen (cultuurmakelaar), Guy Cools (Danshuis Station Zuid), Guus van de Hove (013), Jan Drissen (Mundial), Ellen Rijk (beeldend kunstenaar), Willemien van Heugten (ROC Tilburg), Marc Vlemmix (Station Zuid), Tom America (componist), Rene Jagers (De NWE Vorst), Simone Mager (Theaters Tilburg), Joost Kunst (HZT), Gerard Tonen (HZT), Ankie Til (Station Zuid)

Afwezig, met bericht en bereid tot actie: Hendrik Driessen (De Pont), Ton Crone (NIAF), Eric vd Westen (Muzieklab Brabant), Rien vd Vleuten (Fontys), Joost Heijthuijsen (Incubate), Ton Vermunt (Paradox), Boyke Brand (Factorium)

Hieronder een aantal punten die besproken zijn, en waar actie op moet volgen.
Joost Kunst van HZT zal een actieplan opzet maken, en kijken of we dat op het internet kunnen zetten, zodat alle partijen weten wat ze moeten doen.

ALGEMEEN
Voor wat betreft een landelijke actiedag vóór de kunsten is gekozen voor een decentrale aanpak gericht op het publiek.
Binnen Brabant is gezocht naar een aanpak in Brabantstad verband, waarbij de aanpak van het Bevrijdingsfestival als voorbeeld heeft gediend.
Gepoogd wordt om een zo breed mogelijk gedragen geluid te laten horen over het belang van de kunsten.
In Brabant zal een karavaan met landelijk aansprekende mensen langs de steden van Brabantstad gaan trekken. Die karavaan komt om 15.30 in Tilburg aan.

Alle partijen in Tilburg zijn bereid de handen ineen te slaan.
Elke instelling zal zijn eigen menskracht, deskundigheid, creativiteit en middelen (gratis) moeten gaan inzetten om deze actie te laten slagen.
Elke stad organiseert zelf een activiteit van ongeveer een uur, waar dan de karavaan bij aansluit.
Voor de karavaan en overkoepelende organisatie voor de vijf steden wordt gezocht naar een productieleider.
(Suggesties: Lidwien Hupkes, Wendy Moonen, Mirjam Alders, Bettie Plug)
Gerard Tonen zal in overleg met Eric Japenga en Maurice Dujardin een begroting maken. Er zal een beroep op alle instellingen worden gedaan om hier een bijdrage aan te leveren.

BRABANTSTADKARAVAAN
Een aantal gekende en voor een brede bevolkingsgroep aansprekende artiesten zullen worden benaderd of zij zich die dag willen inzetten.
Het Brabants Orkest heeft aangegeven dat zij de muzikale omlijsting willen doen als de karavaan langs de Brabantse steden trekt.
Stagelight zal door de overkoepelende organisatie worden benaderd om gratis een trailer ter beschikking te stellen.
Ook Wim van de Donk commissaris van de koningin moet worden uitgenodigd deel te nemen aan de karavaan. Startschot geven??? WIE GAAT HEM BENADEREN???
Leo Pot zal gevraagd worden Guus Meeuwis te benaderen
Gerard Tonen benadert Marc Marie Huijbrechts
Ankie Til zal via BJ Baartmans Frank Lammers benaderen
Tom America benadert Gerard van Maasakkers

Overige namen die genoemd zijn, maar waar geen afspraken over gemaakt zijn: Leon vd Sanden, Theo Maassen, Ivo de Wijs, Jeroen van Koningsbrugge, Marcel Musters,

PRODUCTIELEIDING TILBURG
Rene Jagers benadert Ton de Witte of hij dit op zich wil en kan nemen.
Als locatie wordt gedacht aan het Raadhuisplein, programma van 15.00 – 16.00 uur.
De Brabantstad karavaan komt aan om 15.30 uur.
Het regelen van een vergunning is actiepunt nummer 1.
Guus van de Hove benadert een aantal wethouders om dit te bewerkstelligen, omdat er nu qua tijd geen normale procedure doorlopen kan worden.
Bert Matthijssen checkt of er die dag geen trouwerij gepland staat.

LOKALE PROGRAMMA TILBURG
Er zal een uur durend programma moeten zijn, aan elkaar gepraat door een spreekstalmeester.
Simone Mager benadert Karin Bruers
Guus van de Hove benadert DJ Fedde le Grand
Guus van de Hove benadert hiphoppers …
Station Zuid/Fontys  SZ zal Fontys en studenten dansacademie benaderen of zij de dans tijdens de opening van het nieuwe gebouw van Danshuis Station Zuid tijdens deze actiedag opnieuw willen doen.

013, Theaters Tilburg zijn bereid materialen voor podium te bieden
Marieke de Wolf/Kunstbalie benadert fanfares en het onderwijs
Willemien van Heugten benadert studenten ROC om aan de dag deel te nemen
Annemarie Pijnappel benadert alle artiesten (in spe) om 20 november aanwezig te zijn.

MARKETING
Er is een klein groepje geformeerd van Joost Kunst (HZT), Ellen Rijk en Marieke de Wolf (Kunstbalie) die plan uitwerken.
Motto: geef de kracht/noodzaak van kunst een stem/schreeuw??

PERS/MEDIA
De overkoepelende organisatie Brabant heeft al contacten met Brabants Dagblad en Omroep Brabant.
Lokaal zullen we het zelf moeten oppakken, maar ook onze landelijke kanalen moeten worden ingezet! Actie voor iedereen
Marketinggroep coördineert acties. Geef aan hen aan welke kanalen je tot je beschikking hebt.

AFFICHE
Tom America benadert Ernest Potters ivm ontwerp affiche. Gedacht wordt Jeroen de Leijer of Gummbahh te vragen.
Vraag is ontwerp een affiche en een PDF op A4 formaat, die door iedereen geprint en opgehangen kan worden.
Dit affiche zou dan gedrukt moeten worden. Voorstel om een drukker te benaderen, die het gratis wil doen. Guus vd Hove benadert OKZ
Rene Jagers stelt voor om ook spandoeken te laten maken van het afficheontwerp.

MAILINGEN
Elke organisatie stuurt een e-mail naar de eigen achterban met de oproep op 20 november.
Marketinggroep zorgt er voor (na overleg met Eric Japenga, Maurice Dujardin en landelijke actiegroep) dat alle instellingen een tekst + beeld krijgen dat gemaild kan worden.

GADGET/UITINGEN
Er wordt landelijk nagedacht over een uitingsvorm waar iedereen mee rond kan lopen. Er is gesproken over een geel lintje, een speld of button. Het is van belang dat snel duidelijk wordt waarop ingezet gaat worden, dan kunnen we daar ook onze plannen op richten.
Marketinggroep contact opnemen met Eric Japenga, Maurice Dujardin

DRESSCODE
Tom America neemt contact op met de Designacademie om te kijken of er een dresscode voor de kunstenaars zou kunnen zijn voor de actiedag

NB
Op 8 november a.s. zijn de algemene beschouwingen tav de begrotingsbehandeling in Tilburg.
Waarschijnlijk zal op 11 en 12 november het cultuurbudget ter sprake komen. Het is ook van belang dat wij daar als culturele instellingen aanwezig zijn om onze stem te laten horen.


Bijgaand nogmaals de lijst met culturele instellingen, nu weer verder aangevuld.

AAN DE SLAG.
Groet Ankie


Prikbord

Beste mede-organisatoren,

Zie hier een medium dat we volgens mij kunnen gebruiken om boodschappen, foto's, filmpjes, notulen en meer van dat soort dingen achter te laten. Ik denk dat we blogspot wel kunnen gebruiken als een soort prikbord, dossier of hoe je het ook wilt noemen.

Vriendelijke groet,
Gerard Tonen.
actievoerder.